
Zdravé vaření nemusí být časově náročné ani složité. Tyto rychlé recepty na večeři jsou plné živin, skvělé chuti a připravíte je za méně než půl hodiny. Ideální pro zaneprázdněné dny!
Moderní životní styl často znamená minimum času na přípravu jídla, ale to neznamená, že musíte obětovat své zdraví. Představujeme vám pět chutných a vyvážených receptů, které zvládnete i ve spěchu.
1. Pečený losos s quinoou a zeleninou
Ingredience:
- 2 filety lososa
- 1 hrnek vařené quinoy
- 1 hrnek nakrájené cukety a cherry rajčátek
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl, pepř, citronová šťáva
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C. Lososa ochuťte solí, pepřem a pokapejte citronovou šťávou.
- Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem 15 minut.
- Mezitím orestujte zeleninu na olivovém oleji a podávejte s vařenou quinoou.

2. Cizrnový salát s avokádem a vejcem
Ingredience:
- 1 hrnek sterilované cizrny
- 1 zralé avokádo
- 2 natvrdo vařená vejce
- 1 lžíce olivového oleje
- Šťáva z poloviny citronu
- Špetka soli a pepře
Postup:
- Smíchejte cizrnu, nakrájené avokádo a vejce.
- Zakápněte olejem, přidejte citronovou šťávu, sůl a pepř.
- Podávejte jako samostatné jídlo nebo přílohu.
3. Kuřecí stir-fry s rýží
Ingredience:
- 200 g kuřecích prsou
- 1 hrnek vařené basmati rýže
- 1 hrnek míchané zeleniny (mrkev, paprika, brokolice)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
Postup:
- Nakrájejte kuře na kousky, orestujte na sezamovém oleji do zlatova.
- Přidejte zeleninu, dochuťte sójovou omáčkou a restujte dalších 5 minut.
- Podávejte s vařenou rýží.
4. Těstoviny s rajčatovou omáčkou a špenátem
Ingredience:
- 150 g celozrnných těstovin
- 1 hrnek pasírovaných rajčat
- 1 hrnek čerstvého špenátu
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl, pepř, bazalka
Postup:
- Uvařte těstoviny podle návodu.
- Na oleji orestujte česnek, přidejte rajčata a špenát, ochuťte solí, pepřem a bazalkou.
- Smíchejte s těstovinami a podávejte.
5. Omeleta s kozím sýrem a bylinkami
Ingredience:
- 3 vejce
- 50 g kozího sýra
- Hrst nasekané petrželky a pažitky
- 1 lžička másla
- Sůl, pepř
Postup:
- Vejce rozšlehejte se solí a pepřem.
- Na pánvi rozehřejte máslo, vlijte vejce a nechte tuhnout.
- Přidejte kozí sýr a bylinky, přeložte na půl a podávejte.
Tipy na závěr:
- Tyto recepty lze snadno obměňovat podle vašich preferencí a dostupných surovin.
- Připravte si některé ingredience předem (například uvařenou rýži nebo quinoa), což vám ušetří čas.
- Nezapomeňte jídlo vždy doplnit dostatkem vody.
Zdravá večeře nemusí být výzvou – s těmito recepty si vytvoříte výživný základ pro každodenní život plný energie!
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: freepik.com